Lad solsorteungerne være, også selvom de opholder sig uden for reden og ser hjælpeløse ud. Deres forældre fodrer dem, hvis de har brug for det
have: Prøv en stille forsommeraften lige i skumringen at stikke hovedet ud af vinduet. Ligegyldigt om du bor i byen eller på landet, vil du næsten altid kunne høre en solsort, der synger.

Det er der en god grund til. Solsorten er Danmarks almindeligste ynglefugl. Cirka 2 1/4 million ynglepar er der derude!

Det svarer til 4½ million voksne fugle - og snart kommer alle årets unger til. Både to og tre kuld kan det blive til for hvert eneste ynglepar.

Ydermere er solsorten udbredt såvel i skovene, i haverne omkring gårdene på landet og helt ind i byernes inderste.

Sådan cirka fra april til slutningen af juni er solsortesangen på sit højeste. Man bliver dog ved med i ny og næ at kunne høre den synge helt frem til efteråret - og kan sågar møde en syngende solsort midt om vinteren. Unger er der i rederne fra april og helt frem til august - også selv om solsorteungerne tit ikke bliver så længe i rederne.

En tidlig afhopper

Ofte hopper solsorteungerne af reden, før de kan flyve.

Sker afhopningen til "normal tid" er de meget korthalede og dårlige flyvere - sker den før tid kan de slet ikke flyve.

Grunden til en tidlig afhopning kan være, at en skade eller andet har været for nærgående.

I det tilfælde er jorden under havens buske og stauder ofte et sikrere opholdssted for ungerne end reden, som jo er opdaget.

Ungerne sidder så rundt omkring og lader fortsat forældrene bringe dem mad. Denne adfærd er helt normal og der er derfor ikke grund til at være bekymret endsige blande sig - selv om det kan være svært, når man ser de ubehjælpsomme unger hoppe rundt.

Fjender bag busken

Og netop fordi det kan være svært at forstå, at den næsten totalt hjælpeløse solsorteunge ude i den farlige have med katte, spurvehøge, krager og andre fjender ventende bag hver en busk er præcis, hvor den skal være, så samler mange disse unger op.

Dyrenes Beskyttelses vildtplejestationers fornemste opgave omkring disse solsorteunger er derfor ikke at pleje dem (selv om dette selvfølgelig gøres, når det er nødvendigt) men at overbevise findere om, at de skal sætte ungerne ud igen - for deres eget bedste.