Nye studier har vist, at der måske alligevel er noget om det der med, at te giver tynde lår - det viser sig faktisk at være ret simpelt ...
drikke: Det er kun vand, der slår te i konkurrencen om at være den mest udbredte drik i verden. Årsagen er tradition og så det faktum, at te er en ufattelig billig drikkevare. Det siger sig selv, at ved at drikke te i stedet for sodavand, juice eller andre kalorieholdige drikke sparer man på indtagelsen af kalorierne. Og det, sammen med motion, sikrer jo, at de ekstra kilo på sidebenene ikke vedligeholdes ...

Men nu er ernæringsforskerne blevet opmærksom på en indirekte årsag til, at te slanker.

- Det viser sig nemlig, at bitre drikke, som for eksempel kaffe, får os, lidt populært forklaret, til at ønske os noget sødt, for at oprette den bitter-søde balance, påpeger den dansk-norske fagforfatter Stefan Hestnes, der blandt andet har skrevet "Den store bog om Te".

- Det er velkendt, at mange tager et stykke chokolade eller andet sødt sammen med kaffen og det er der altså en naturlig forklaring på.

Men hvordan kan te hjælpe. Det er da også bittert.

- Både ja og nej. Først og fremmest er den bitre smag i te ikke lige så gennemtrængende som i kaffen, påpeger Stefan Hestnes. - Og efterhånden drikker de fleste deres te uden sødestoffer.

Vælg rigtigt

- Te findes i så mange smagsvarianter og typer, at det er ret let at sortere de mest bitre typer fra, understreger Stefan Hestnes. - En af de mest kendte og elskede tetyper er et godt eksempel. Earl Grey-te er nemlig sødet med bergamotolie, som ikke er et sødestof, men kommer fra en citrusfrugt. På den måde opstår en sødlig drik helt uden kalorier og uden hokuspokus.

- I England holder de af en kraftig te, som de søder med enten citron eller en slat mælk, oplyser forfatteren. - Det med citronen er jo helt fint og da te ikke er så bitter som kaffe, vil der heller ikke skulle bruges så meget mælk til at søde te med - og der er sparet kalorier, og lysten til chokolade og fede kager burde udeblive for de fleste.

Ny kobling

- I mange lande er der en fornuftig tradition for at drikke te til de fleste måltider - eksempelvis kunne de fleste kinesere ikke drømme om at drikke ret meget andet, ja selv i England og Nordtyskland er der en lang tradition for at koble dagens måltider sammen med te.

- Her er grøn jasminte et unikt valg til varm mad, mener Stefan Hestnes. - Det er en flot og let sødneutral drik, der specielt er god til retter med mange grøntsager.

- En Formosa Oolong har en næsten ferskenagtig smag og er velegnet til morgenmad eller brunch og har også en sødligt leje i smagen.

- Koblingen med mad og te betyder også, at mange undgår en del kilder til forhøjet blodtryk hver eneste dag, og i sidste ende måske grimme følgesygdomme, som blodpropper og hjerneblødninger, slutter Stefan Hestnes. Hans tebog kan bestilles i alle boghandlere - og kan være en fortrinlig jule- eller fødselsdagsgave, til en man holder af.

Tebreve eller løs te?

Det er en udbredt opfattelse, at te i tebreve er af dårligere kvalitet end te i løs vægt. Det behøver langt fra at være tilfældet. Den forskellige findeling af tebladene er nemlig også med til at give forskellige smagsoplevelser. Det vigtigste er, at den enkelte finder en eller flere typer te, der smager godt for ham eller hende. Netop det store udvalg giver mulighed for en lang, men resultatgivende søgen. De fleste inkarnerede tedrikkere har ofte flere tetyper, de skifter mellem.

Invitationer

Det kan også lade sig gøre at invitere gæster på te, så det bliver en spændende ny oplevelse for de indbudte. Hvad med en traditionel afternoon tea med agurke- og rosenbladsandwich og skotske pandekager?

At invitere på hjemmelavet kinesisk mad med jasminte vil måske for nogen være for alternativt.

Men hvorfor ikke? - det vil passe godt til en hverdagsaften, hvor alkoholrige drikke alligevel ikke er velegnede. Teen bør serveres i små tekopper eller små glas.