Skovvandring

Træerne vokser planmæssigt i den nyanlagte skov i Odenses vestlige egne. Men bagmændene til den gode gamle elmelund vil nu gerne, at også besøgstallet vokser i takt med træernes tiltagende højde.

Elmelund Skov: Det er ikke længere nødvendigt at gå i kirken, moskéen, synagogen eller i et helt fjerde religiøst tempel for at snuse lidt af den gode gamle himmelske magi ind i sindet.

Nu kan det gøres lidt uden for Bolbro og Sanderum. Frit for støv og prædikende præster. Iblandt stammer, træer, mos, valnødder og brombær lugter det en smule guddommeligt. 

Elmelund Skov er i fuld sving med at forvandle sig til - ja - en skov. Og selvom det nok vil være en overdrivelse at kalde de anlæggende forstkandidater for guder, så bærer det storstilede grønne projekt på et strejf af skabelsesberetning.

Elmelund Skov

I 2001 indgår Naturstyrelsen, Vandcenter Syd og Odense Kommune en samarbejdsaftale om at rejse i alt 2000 hektarer skov i områder med særligt vigtige drikkevandsressourcer - herunder i området omkring landsbyen Elmelund vest for Odense.I maj 2013 plantes de første popler.

I maj 2014 indvier daværende miljøminister Ida Auken den nye skov.

Undervejs bliver en masse aktiviteter og grupper impementeret som en del af Elmelund Skov.

Herunder moutainbikekørere, brugerrådet, kogræsserlauget og hestelauget.

I september 2016 fødes en ny aftale om Elmelund Skov mellem Naturstyrelsen, VandCenter Syd og Odense Kommune. Målsætning om at udvide skoven med 140 hektarer.

 

Tempoet er ikke sat i helt samme gear, som det gud præsterede på sine seks dage - hvilket selv kinesiske bygningskonstruktører ville tabe kæben over - men princippet er det samme i denne slowmotion-udgave af livets begyndelse. 

Endnu mangler træerne noget højde og drøjde, før det store frodige område kan kaldes en "rigtig" skov. Det til trods så ophavsmændene til de popler, som efterhånden er skudt nogle meter i vejret, alligevel gerne, at odenseanerne tænkte på Elmelund næste gang, udflugtsmålet står i naturens tegn.

Vores udfordring ligger i at få folk til at kende den. Skovsøen er en sikker vinder. Den kender alle og er et godt sted at køre hen for en hurtig tur ud i det blå. Vi sigter nok mere efter, at Elmelund Skov bliver for Odense, hvad Dyrehaven er for København

Birgit Bjerre Laursen

Skoven trives

Birgit Bjerre Laursen nærstuderer brombærrene på busken foran sig, inden hun hapser tre styks af og sender dem i gabet.

- Der er masser af bær og nødder, man kan spise i skoven, fortæller hun.

- Det er jo også en del af det at tage herud og både se skoven, men også smage på den.

Hun er en af "guderne". Som forstkandidat i Odense Kommune følger hun på tætteste hold den massive menneskeskabte skovs udvikling, som på fire år har ændret landskabet mærkbart omkring Elmelund.

Og de næste fire år bliver det kun endnu mere øjensynligt.

- Skoven er virkelig begyndt at tage fat og klare sig fri af ukrudtet. Poplerne vokser cirka en meter om året, så det passer nok meget godt med, at de måler fire meter nu, siger hun.

 

Ønsker flere gæster

Der er 15 kilometer sti at gå ad, som smart nok er akkompagneret af masser af små og store oaser, hvor benene kan tage sig et hvil og synet lade sig mætte af den megen naturlige skønhed.

Lige på denne dag møder vi dog ikke mange skovgæster. Det kan være et tilfælde, men måske er det egentlig et perfekt billede på den plads, den nyanlagte skov, optager i borgernes arkiv over mulige ekskursioner.

- Skoven gør jo, hvad den skal og er i fuld sving med at udføre sin oprindelige mission, hvilket er at sikre grundvandsbeskyttelsen. Vores udfordring ligger i at få folk til at kende den. Skovsøen er en sikker vinder. Den kender alle og er et godt sted at køre hen for en hurtig tur ud i det blå. Vi sigter nok mere efter, at Elmelund Skov bliver for Odense, hvad Dyrehaven er for København, fortæller Birgit Bjerre Laursen, som desværre ikke har  tal på, hvor mange, der besøger det nye kosmos i vest.

- Det er umuligt at sige. Men ved hundeskoven er der et tælleapparat, som siger, at der træder i hvert fald 100 ind om dagen.

Spis skoven

Man kan gå fra Bolbro til Ravnebjerg og ned til Sanderum, hvis man ønsker en god lang tur. De mange stier har sikret en tilgængelighed, der slet ikke var i området før, hvor markerne bredte sig som store ufremkommelige plamager.

Overalt er skoven vokset til, men er stadig i et miniatureformat i forhold til det, vi traditionelt kender som skov. Alligevel er det stort for Birgit Bjerre Laursen at bevidne, hvordan arbejdet bogstaveligt talt bærer frugt.

- Det er da fedt at se, hvordan ens idé bliver til virkelighed. For en forstkandidat kan det nok ikke blive meget større end, at man får lov at lave sin helt egen skov. Det meste vokser, som det skal, men noget vokser også lidt anderledes, men ikke på en dårlig måde, siger hun imens vi kigger på et valnøddetræ.

- Ja, på dem her er der ikke noget endnu, men det kommer der. Det samme gør der på kirsebærtræerne og haslerne. I de rigtige sæsoner er der rig lejlighed for at få sig et mellemmåltid af naturen, når man går en tur her.

Der går cirka endnu 20 år, før træerne er kommet op i et "rigtigt" skovleje.

Læs mere om skoven og det storstilede projekt på Odense Kommunes hjemmeside.

  • Af: