Jól

Næsby: I Jernalderlandsbyen er jernalderfolk og vikinger ved at gøre sig klar til årets første store gilde.

Jól var en stor rituel begivenhed, knyttet til til tiden midt på vinteren, og blev opfattet som et ef årets vigtigste skæringspunkter. Her spiste, drak og ofrede man til guderne for det kommende år.

I den norske Gulatingsloven sørger Olav Tryggvason for, at man trods kristendommen, holder drikke-traditionen i hævd. Han indfører ganske simpelt bøder til den husstand, der ikke hvert år til jul brygger øl og skåler for Jesusbarn og mor.

Lørdag d. 13. jan. kan du komme med en tur tilbage i tiden når Odins Odense inviterer til 'Vikingernes Jól' i Jernalderlandsbyen. Landsbyen åbner porten kl. 14.00, hvor vikingerne har tændt op i husene og har travlt med festens forberedelser, og man må gerne være med.

Offerpladsen skal pyntes op, maden tilberedes og mjøden smages til. Der vil være diverse håndværksmæssige sysler og hygge for børnene, og kl. 15.00 fortælling om oprindelsen til vor tids jul og om hvorfor Balder måtte blive i Hel.

Hvis du er nysgerrig på hvad det nye år vil bringe dig, så besøg væverens hus og få kastet runer.

Dagen igennem vil der være mjødsmagning og måske får du lyst til at lave en brageskål, men pas nu på du ikke lover mere end du kan holde.

Kl. 16.00 er der fælles ofring til Guderne, og kl. 17.00 og igen kl. 19.00 bænkes vikinger og gæster om 'Særimners Sul'; grubestegt svinekam med vikingesalat og fladbrød serveret med landsbyens fineste mjød.

Høvdingen sidder med til bords og han har inviteret landets bedste skjalde til at stå for underholdningen med lyrespil, fortællinger og dans.

Det koster 200 krroner for mad inklusive to genstande og entré til landsbyen. Tilmelding: via vores hjemmeside odinsodense.dk eller pr. mail kontakt@odinsodense.dk

Der kan også reserveres plads på selve dagen efter først til mølle princippet.

Almindelig besøgende der ikke deltager i spisningen er entréen: 40,- voksne og 20,- børn

  • Af: