Grimt toilet

Bolbro Biblioteks toilet var i en grim forfatning, inden det blev lukket uden for bemandingstiden. I øjeblikket lader det dog ikke til, at man kan finde en tålelig løsning. Derfor vil toilettet forblive aflåst medmindre, der er personale til stede

Bolbro: - Det er ikke klamt. Tværtimod. Det er alletiders toilet, siger Niels Danielsen i et halvhøjt toneleje, da han ringer til avisen for at beklage sin sag.

Han bor i Bolbro og er hyppig bruger af det lokale bibliotek på Hauges Plads. Som sådan er han ganske tilfreds med bibliotekets hovedformål.

Han begræder dog på det kraftigste, at toilettet er aflåst, når der ingen bemanding er til stede.

- Hvad gør sådan en ældre herre som mig, der kan have behov for et toilet i utide, når jeg er på biblioteket. Det var engang åbent, men lukkede så, og det forstår jeg ikke. Jeg savner svar, bedyrer Niels Danielsen.

De hovedansvarlige for lukningen mener dog at have en god grund til at låse toilettet uden for bemandingstiden og peger på, at Niels Danielsen nok ikke ville være så overordentligt tilfreds med toilettets beskaffenhed, hvis han havde set de samme vederstyggeligheder, som rengøringen har set.

For ulækkert

- Vi oplevede, at toilettet blev brugt til ting, det ikke skulle bruges til. Ting, der kunne afskrække de brugere, som rent faktisk ville låne bøger, fortæller Anne Lauridsen, der er chef for lokalbibliotekerne i Odense.

Hun er fuldt ud bevidst om, at langt størstedelen af brugerne har behandlet toilettet med respekt, men henviser til devisen om at få afvigelser kan ødelægge det for de mange og at en god idé dermed meget hurtigt kan forvandle sig til en rigtig dårlig én af slagsen.

- Vi fandt sprøjter derinde. Blod og afføring opad væggene. Det var mere, end hvad rengøringspersonalet kunne stå model til og i øvrigt ikke sådan, at vores toiletter skal bruges, forklarer hun, og tilføjer, at hun forstår de gæster, som er kede af lukningen.

- Selvfølgelig er det ærgerligt for dem. Men vi kan ikke have bemanding siddende om eksempelvis søndagen udelukkende for at passe nøglen til toilettet. Desuden er vi slet ikke forpligtet til at holde toilettet åbent, fortæller hun.

Ingen løsning

Der har været snak om en løsning, uden dog at finde frem til noget konkret.

- Noget med én nøgleansvarlig, men hvem skal vi lægge det ansvar over på, hvis der sker noget. Jeg vil henstille til, at man besøger biblioteket, når der er bemanding og ellers gå ind i kiosken ved siden af og betale lidt penge for et toiletbesøg. Anden løsning kan jeg ikke se på nuværende tidspunkt. Den gamle model var for ulækker, siger Anne Lauridsen.

Der er bemanding på Bolbro Bibliotek fra 13 til 16 på mandage og tirsdage samt fra 11 til 15 på torsdage.

Alle ugens dage kan man komme ind fra klokken 8 til 20 med sygesikringskort og når man er oprettet som låner på centralbiblioteket.

Det kan ordnes på hjemmesiden odensebib.dk ved hjælp af NemID.

I 2017 havde Bolbro Bibliotek 38.455 besøgende.

  • Af: